Terug naar overzicht

Jura

 • Waarom een Jura koffie-volautomaat?

  Omdat:

  • u kunt kiezen uit vele soorten verse koffiebonen.
  • de filosofie van boon tot kopje aan uw smaak voldoet.
  • u een perfect, vers kopje koffie met één druk op de knop kunt maken.
  • u uzelf als een deel van het milieu beschouwt en dit duurzaam wilt helpen beschermen.

  Vrije keuze van koffie

  Met een koffie-volautomaat van JURA kunt u afhankelijk van uw smaak uit een bijna ongelimiteerde selectie van beschikbare, verse bonen kiezen. U kunt uzelf trakteren op een exclusieve koffiebranding van een delicatessenwinkel, iets bijzonders van een buitenlandse reis proeven of een waardevol product van uw lokale supermarkt proberen. Onze machines zijn geconstrueerd om het beste uit elke melange en branding te halen.

  Verse koffie wanneer u dat wilt

  De branding geeft koffiebonen hun heerlijke aroma.Koffie bevat ongeveer 1000 verschillende aromastoffen en is daarmee een van de meest aromatische voedingsmiddelen. De natuur heeft ons de perfecte verpakking gegeven om de aromastoffen zonder enig beletsel te behouden: de koffieboon.

  Aangepaste drankjes en optimaal onderhoud met één druk op de knop

  De volautomaten voor koffiespecialiteiten van JURA zijn ontworpen om telkens perfecte koffie te maken. Hun programma’s hebben vele verschillende mogelijkheden, zodat u uw koffie kunt variëren om van uw persoonlijke favoriete variëteiten en specialiteiten te genieten.

  ’Van ristretto tot latte macchiato – het perfecte kopje koffie met één druk op de knop’

  Voor telkens perfecte koffie in een kopje is dagelijks onderhoud van uw machine belangrijk en moet u een paar eenvoudige regels voor de hygiëne volgen als het om melk, koffie en water gaat.

  De koffie-volautomaten van JURA beschikken met één druk op de knop over de volgende geïntegreerde onderhoudsprogramma’s:

  • Spoelen in- en uitschakelen
  • Reiniging
  • Ontkalking (CLARIS plus-filterpatroon van JURA)
  • Reinigen en spoelen van melksystemen
  • Zeer milieubewust

  Energiezuinig

  De respectvolle omgang met onze planeet en de kostbare bronnen zijn voor JURA altijd heel belangrijk geweest. Daarom zijn onze volautomaten voor koffiespecialiteiten voorzien van innovatieve technologie en de Energie Spaar Modus om onnodig energieverbruik te voorkomen en actief energie te besparen. Onafhankelijke tests tonen aan dat de machines van JURA op gebied van energiebesparing tot de beste behoren*.

  Milieuvriendelijk

  Door verse koffie van verse koffiebonen te bereiden, draagt u actief bij aan de vermindering van afval. Het koffieresidu kan gemakkelijk worden gecomposteerd of worden gebruikt voor de bemesting van sierplanten, zodat kostbare bronnen worden ontzien.

  Kies actief voor het milieu en bespaar op de energiekosten.

  • Geniet van meer dan 140 kopjes uit één pak
  • Doe uw voordeel met het minimale energieverbruik van onze koffie-volautomaten.
 • Dos en don'ts voor het onderhoud van uw JURA koffiemachine

  Eerste inbedrijfstelling

  Lees de gebruiksaanwijzing en neem deze in acht voordat u het apparaat in bedrijf stelt en gebruikt.

   Aan het begin van de eerste inbedrijfstelling stelt u de taal in. Selecteer "Nederlands".

   Als tijdens de eerste inbedrijfstelling meerdere keren "Systeem vullen" wordt weergegeven en het proces niet correct wordt uitgevoerd, dient het waterreservoir met warm water gevuld te worden.

  Dagelijks gebruik

   Doe nooit meer dan twee afgestreken maatschepjes gemalen koffie in de vultrechter (resp. één afgestreken maatschepje bij sommige apparaten van de ENA-serie). De vultrechter voor gemalen koffie is geen voorraadreservoir. Doe uitsluitend gemalen koffie in de vultrechter, nooit cacaopoeder, gevriesdroogde koffie of vergelijkbare koffiesurrogaten zoals cichoreikoffie.

   Gebruik geen koffiebonen die met hulpstoffen behandeld of gekaramelliseerd zijn. Vul het bonenreservoir uitsluitend met gebrande koffiebonen zonder nabehandeling.

   Neem het waterreservoir altijd uit het apparaat om het met vers water te vullen.

   Leeg de koffieresidubak altijd bij een ingeschakeld apparaat. Alleen dan wordt de koffieresiduteller weer gereset.

   Trek de restwaterbak en de koffieresidubak er niet uit zolang het apparaat "hoorbaar" in bedrijf is.

  Onderhoud

   Schade aan het apparaat en residuen in het water kunnen bij gebruik van verkeerde reinigings- en ontkalkingsmiddelen niet worden uitgesloten. Gebruik daarom uitsluitend originele JURA onderhoudsproducten. Deze zijn optimaal afgestemd op de geïntegreerde onderhoudsprogramma's van uw volautomaat voor koffiespecialiteiten.

   Apparaat ontkalken:
   Gebruik voor de ontkalking geen vloeibare ontkalkingsmiddelen, maar uitsluitend JURA ontkalkingstabletten.
   Indien u een CLARIS filterpatroon gebruikt, verwijder en deactiveer deze dan voordat u het apparaat ontkalkt.

 • Waarom is het regelmatige onderhoud van een volautomaat zo belangrijk?

  Het juiste onderhoud garandeert een optimaal koffieresultaat en verlengt de levensduur van uw volautomaat aantoonbaar. Voor een perfect koffieresultaat en een probleemloze werking zijn de reinheid van de machine en de hygiëne in de omgang met melk, koffie en water immers net zo belangrijk als de technische finesses van de volautomaat zelf. Om ervoor te zorgen dat het onderhoud met één simpele druk op de knop functioneert, hebben wij de volledig fosfaatvrije JURA onderhoudsproducten ontwikkeld. De CLARIS filter zorgt voor perfect water, de reinigingstabletten voor een schone zetgroep die vrij is van koffievetresten en de melksysteemspoeling voor schone leidingen zonder melkresten.

 • Hoeveel tijd kost het correcte onderhoud van een volautomaat?

  Indien juist en regelmatig uitgevoerd, is de voor het onderhoud benodigde tijd vrijwel nihil. Want net als de bereiding van koffiespecialiteiten is ook het onderhoud uitermate eenvoudig: één druk op de knop is voldoende. In combinatie met de originele en fosfaatvrije JURA onderhoudsproducten zorgen de exact hierop afgestemde programma's voor smetteloze reinheid en zodoende voor een constant perfect koffieresultaat.

 • Waarop moet worden gelet bij het onderhoud van een volautomaat van JURA?

  Het is van groot belang dat de originele onderhoudsproducten regelmatig en overeenkomstig de gebruiksaanwijzing gebruikt worden. Alleen originele JURA onderhoudsproducten garanderen perfecte hygiëne en bescherming. Onze beschermingsformules en samenstellingen zijn optimaal afgestemd op de programma's en de materialen van de volautomaten van JURA.

 • In welke gevallen adviseert u het gebruik van een CLARIS filter?

  Altijd.

  Koffie bestaat immers voor ruim 98% uit water. Naast calcium, mineralen en fluoriden zijn op veel plaatsen ook sporen van lood, koper, aluminium en chloor in het leidingwater te vinden. De waterkwaliteit en de waterhardheid verschillen en zijn afhankelijk van plaats én tijd. Dankzij de revolutionaire formule kunnen de filterpatronen wereldwijd en dus met elk type leidingwater worden gebruikt. CLARIS filtert het water optimaal en altijd vers. Schadelijke stoffen zoals chloor of lood worden volledig geabsorbeerd, terwijl de belangrijke fluoriden in de juiste hoeveelheden behouden blijven en bij de ontplooiing van het aroma als essentiële smaakgever fungeren. Dankzij de optimale watersamenstelling wordt elke koffiespecialiteit een echte smaakbeleving.

 • Waarom is CLARIS wereldwijd het meest geschikt voor elk soort kraanwater?

  De samenstelling van het leidingwater kan over de hele wereld van regio tot regio en van dag tot dag sterk verschillen. Ook het kalkgehalte kan hoog of laag zijn. Overal kunnen schadelijke stoffen zoals zware metalen, chloor of andere negatieve stoffen in het water worden aangetroffen. Het aangepaste granulaat van onze filterpatronen filtert kalk volgens een steeds optimale hoeveelheid (zelfs bij een lage waterhardheid) en reduceert zo efficiënt mogelijk alle schadelijke stoffen. Belangrijke smaakgevers zoals mineralen en fluoriden worden daarbij volledig behouden. Door de telkens optimale kalkstabilisatie en efficiënte filtering van schadelijke stoffen is het resultaat een steeds optimale waterkwaliteit voor een perfect koffiearoma.

 • Verdient het gebruik van CLARIS ondanks een ingebouwd ontkalkingssysteem aanbeveling?

  Ja.

  De waterhardheid kan ondanks een ontkalkingssysteem sterk variëren. De reden hiervoor is de vaak onbekende kwaliteit van de regeneratie. Bovendien verwijderen ontharders geen geur- en smaakstoffen zoals chloor e.d. uit het leidingwater. Dit betekent, dat de CLARIS filterpatroon ook in dit geval als belangrijke waterregulator fungeert en een wezenlijke bijdrage levert aan het aroma van de koffiespecialiteiten.

 • Moet de volautomaat ondanks het gebruik van de CLARIS filter ontkalkt worden?

  Nee, bij gebruik van een CLARIS filter is een ontkalking overbodig.

  De samenstelling van het granulaat in de filter elimineert schadelijke stoffen en optimaliseert het water voor een perfecte koffiesmaak. Hierbij komen de voor de gezondheid belangrijke mineralen en fluoriden natuurlijk gewoon in het kopje terecht. Als belangrijkste innovatie van de filterformule wordt het calciumcarbonaat in het water volledig gestabiliseerd. Hierdoor worden kalkafzettingen bij een regelmatige stoombereiding vermeden en wordt een verstopping van de leidingen actief voorkomen.

 • Worden, naast kalk, nog andere stoffen uit het water gefilterd?

  Ja.

  Kalk is weliswaar de grootste vijand van het doorloopsysteem, echter kunnen ook andere bestanddelen van het water zoals lood, koper en aluminium schadelijk voor de gezondheid zijn. Chloor heeft bovendien een negatieve invloed op de smaak en de geur van de koffie. Sommige mineralen fungeren echter als belangrijke smaakgever. Deze blijven vanzelfsprekend behouden. De samenstelling van het granulaat in de CLARIS filter maakt dit mogelijk. CLARIS reduceert schadelijke stoffen en optimaliseert tegelijkertijd de samenstelling van het water voor een perfecte koffiesmaak.

 • Wanneer moet de CLARIS filter worden vervangen?

  Nadat 50 liter water doorgestroomd is of na 2 maanden. Voor een optimale werking van de filter is het zeer belangrijk dat deze tijdstippen worden aangehouden. Anders is de optimale waterkwaliteit en dus ook het perfecte koffiegenot niet meer gegarandeerd.

 • Is de CLARIS filter ook bij hard water pas na 50 liter uitgewerkt?

  De CLARIS filter is ontwikkeld voor alle waterhardheden. Zodoende is de CLARIS filterpatroon ook bij hard water pas na 50 liter uitgewerkt.

 • Hoewel de filter in het waterreservoir geplaatst is, wordt op de display "Ontkalken, a.u.b." weergegeven. Wat is hiervan de oorzaak?

  De volautomaat is niet geprogrammeerd op filterbedrijf. Daardoor weet het apparaat niet dat een filter geplaatst is en een ontkalking daarom niet nodig is. De filter moet bij iedere inbedrijfstelling geprogrammeerd en gespoeld worden.

 • In het waterreservoir zijn, ondanks het gebruik van CLARIS, kalk- en biofilmafzettingen aanwezig. Welke maatregelen kan ik in dit geval nemen?

  Het is uitermate belangrijk dat het waterreservoir dagelijks goed afgewassen en iedere morgen met vers water gevuld wordt. Bovendien moet u het waterreservoir bij iedere filtervervanging grondig reinigen. Daarvoor neemt u het waterreservoir uit het apparaat en vult u het reservoir vóór het plaatsen van de nieuwe filter met water. Vervolgens lost u drie ontkalkingstabletten van JURA in het water op en laat u deze oplossing inwerken. Hierna spoelt u het waterreservoir grondig met water uit en gaat u door met het plaatsen en het programmeren van de filter.

 • Is mineraalwater geschikt voor koffie-volautomaten van JURA?

  Mineraalwater heeft een zeer goede waterkwaliteit en voorziet ons lichaam van alle belangrijke mineralen. Aangezien het kalkgehalte in mineraalwater met een waterhardheid tot wel 60 dH in vergelijking met leidingwater echter veel te hoog is, is mineraalwater niet geschikt voor onze koffievolautomaten.

 • Is het van cruciaal belang welke producten voor de reiniging en het onderhoud van mijn volautomaat worden gebruikt?

  Ja, absoluut!

  Alleen bij gebruik van originele JURA onderhoudsproducten zijn perfecte hygiëne en bescherming gegarandeerd. Onze beschermingsformules en samenstellingen zijn optimaal afgestemd op de programma's en de materialen van de volautomaten van JURA. Onze ontwikkelingsteams doen iedere dag onderzoek om het koffiegenot voor onze klanten met innovatieve technologieën en verbeterde processen verder te perfectioneren. Om de effectiviteit van het onderhoud te bevestigen, worden onze volautomaten aan onverbiddelijke tests onderworpen. Vanzelfsprekend moeten onze onderhoudsproducten ook aan alle wettelijke vereisten en aan de hoogste en gecertificeerde TÜVkwaliteitsstandaards voldoen.

 • Wat gebeurt er eigenlijk precies bij de reiniging?

  Volautomaten van JURA beschikken over geïntegreerde spoel- en reinigingsprogramma's die automatisch door het apparaat weergegeven worden. Na de start met één druk op de knop dient de reinigingstablet ingeworpen te worden. Tijdens de hierop volgende automatische reiniging worden watertemperaturen van 80 °C bereikt. Dankzij deze hoge temperaturen worden alle kiemen vernietigd en worden koffieresten, -oliën en -vetten volledig van de zetgroep verwijderd. Bij de bereiding van koffiespecialiteiten met melk en melkschuim zorgen de geïntegreerde spoel- en reinigingsprogramma's van het melksysteem in combinatie met de JURA onderhoudsproducten voor maximale reinheid en comfort.

 • Wat gebeurt er als ik de reiniging uitstel, hoewel deze wordt weergegeven?

  Hoe langer de reiniging wordt uitgesteld, hoe meer koffieresten, -oliën en -vetten zich kunnen afzetten. Hierdoor verslechtert de koffiekwaliteit aanzienlijk.

 • Hoe bewaar ik melk het beste?

  Voor de bereiding van perfecte koffiespecialiteiten met melk is verse en gekoelde melk een absolute must. Het plaatsen van de slang in standaard melkverpakkingen wordt door ons niet aanbevolen. De vorming van bacteriën en kiemen wordt hierdoor niet in toereikende mate tegengegaan. Optimale bewaaromstandigheden en perfecte hygiëne worden gewaarborgd door de melkhouder van JURA. Of u nu de glazen melkhouder, de koelhoudende roestvrijstalen isoleer-melkhouder of de altijd op een optimale temperatuur van vier graden koelende Cool Control gebruikt, alle melkhouders van JURA zorgen voor een perfecte melkkwaliteit en zodoende voor uitstekende en luchtige melkschuimresultaten.

 • Waarom moet een melksysteemreiniging uitgevoerd worden?

  Veel volautomaten van JURA bereiden koffiespecialiteiten zoals latte macchiato, cappuccino, espresso macchiato of flat white met één druk op de knop en op het allerhoogste niveau. Om ervoor te zorgen dat dit ook zo blijft, is de melksysteemreiniging ontwikkeld. In combinatie met het automatische reinigingsprogramma verwijdert de melksysteemreiniger melkvetten en eiwitten uiterst effectief. De hierdoor altijd hygiënisch schone leidingen garanderen een luchtig en fluweelzacht melkschuimresultaat met fijne poriën.

 • Wat doe ik met mijn filter als ik op vakantie ga?

  Om te voorkomen dat het granulaat uitdroogt, dient de filter altijd vochtig gehouden te worden.

  Dit betekent, dat de bodem van het waterreservoir met water bedekt dient te zijn. Idealiter bewaart u het waterreservoir inclusief filter in de koelkast. Als niet genoeg ruimte in de koelkast beschikbaar is, wikkelt u de filter in aluminiumfolie of in een plastic zak en legt u de filter in de koelkast. De werking van de filter blijft hierdoor tot na uw vakantie behouden, en garandeert ook na terugkeer perfect en aromatisch koffiegenot. Na de vakantie moet het water ververst worden en moeten het waterreservoir en de filter grondig gespoeld worden. Voor de spoeling van het filtergranulaat adviseren wij de bereiding van 1-2 porties heet water (minimaal 200 ml). Als u langer dan een maand op vakantie gaat, moet na terugkeer een nieuwe filter worden geplaatst en moet het apparaat vóór de eerste koffiebereiding worden gespoeld.

 • De smaak van de koffie bevalt me niet.

  Het gebeurt gelukkig steeds minder: vreemde voorwerpen in de molen. In onze technische dienst komen we de gekste dingen tegen: water, een paperclip, een pen, een bindbandje...voorwerpen die normaliter niet in een koffiezak zitten.

  Maar ook de koffie is niet heilig. Ook daar komt vervuiling voor in de vorm van een harde pit of boon, een stukje hout of bijvoorbeeld mais. De kwaliteit van de koffie wordt dus niet alleen bepaald door de smaak, de melange of de verpakking. Het gaat er ook om hoe zuiver de koffie is!

  Een onzuiverheid in de koffie kan schade aan de molen veroorzaken. Daarvoor heeft een Jura machine een ingebouwde slipkoppeling die de schade moet minimaliseren of zelfs voorkomen. Eenmaal beschadigde maalschijven kunnen niet meer voldoende koffie malen en geven dus slappe en lauwe koffie. In dit geval raden wij u aan uw toestel aan te bieden bij uw Jura Servicedienst voor een kort nazicht van de molen.

 • Melk opschuimen lukt niet.

  Te weinig schuim of lauwe melk wordt vaak veroorzaakt door een vervuilde cappuccinatore. Aangekoekte melkresten verstoren de verhoudingen stoom-melk-lucht en als die verhouding niet klopt is het resultaat immers een teleurstelling. Goed schoonhouden (en weten waar) is dus belangrijk! (zie ook uw Jura handleiding).

  3 belangrijke punten:

  1 Ten eerste dient u te controleren of de machine voldoende stoomt. Wanneer de machine te weinig stoom produceert zal deze ook geen vacuum kunnen maken om melk aan te zuigen. Wanneer deze niet goed stoomt kunnen wij u adviseren uw toestel te ontkalken.

  2 Lucht is de meest variabele en ook de belangrijkste van de drie. Te weinig lucht (verstopping of vuil) of teveel lucht (geen vacuum) verstoren de verhoudingen.

  3 Of er voldoende melk aanwezig is, is het makkelijkst te controleren van de drie. Wanneer de machine geen melk aanzuigt, kan dat aan het gebrek van melk liggen.

  >
 • ‘Lade legen’ komt steeds terug op de display.

  Wanneer "lade legen" op de display blijft staan, terwijl u de lade heeft geledigd, adviseren wij u om de lekbakcontacten te reinigen. De lekbakcontacten kunnen erg vuil worden. Het vuil maakt een verbinding tussen de contacten waardoor de melding van de machine dus "terecht" is. Hou de contacten onder warm stromend water en borstel de contacten met een afwasborstel goed schoon. Gebruik eventueel een ontvetter of afwasmiddel. Als het vuil erg hardnekking is, kunt u het schoonmaakmiddel het beste even in laten trekken. Om deze storing te voorkomen is het aan te raden de lekbak ook te spoelen of wassen wanneer u deze leegt.